DKK stambog

Hvorfor stambog?

 

Mange har ikke tænkt over, hvad en stambog egentlig er og synes måske i første omgang, at det er lige meget, for de har ikke tænkt sig, at hunden skal have hvalpe eller på udstilling.
Men stambogen er det redskab, som har hjulpet opdrætterne med at lave de dejlige og meget forskellige hunderacer, vi har i dag – f.eks. supergode jagthunde, effektive politihunde eller velfungerende selskabs- og familiehunde.

 Racehunde er jo af os mennesker ”designet” til at være forskellige – ikke bare af udseende, men nok så vigtigt mht. racens øvrige egenskaber og evner.

 En stambog er en anetavle, som rækker mange generationer tilbage. Den giver opdrætter og hvalpekøber mulighed for at følge, hvilke avlskombinationer som har resulteret i netop den hvalp, vi står med i dag.
Ved at sætte sig ind i afstamningen kan man få en ret klar fornemmelse af, hvordan de kommende hvalpe bliver. Selve stambogen koster under kr. 300, så dét, der nogle gange gør en stambogsført hvalp dyrere, er altså ikke prisen på stambogen, men den indsats med at finde gode avlsdyr, undersøge for arvelige sygdomme og den slags, som ligger bag ved stambogsføringen.

 

Ikke alle stambøger har samme værdi

 Vær opmærksom på, at hvem som helst med en PC kan lave en hjemmelavet stambog og selv opdigte, hvem der er forældre og bedsteforældre til en kommende hvalp. Der er sågar privatpersoner, der har oprettet forretning på nettet, hvor man selv – mod betaling naturligvis – kan oprette en stambog med de oplysninger, man nu har lyst til. Så værdien af en stambog står og falder med, at man kan stole på de oplysninger, der står om hvalpens afstamning.

 Kilde: dkk.dk


Udskriv denne side